A - ö
A
Andrahandsuthyrning
Du som kontraktsinnehavare har enligt hyreslagen lov att hyra ut din lägenhet i andra hand om du har beaktansvärda skäl. Det krävs att du har Stadsvillan Fastigheters tillstånd för att få hyra ut i andrahand. Under blanketter och information finner du ansökan om andrahand, vänligen fyll i och skicka din ansökan i god tid. Tänk på att du som förstahandshyresgäst bär ansvar för att förpliktelser i ditt hyresavtal efterföljs samt att hyran betalas i tid. Vid olaga andrahandsuthyrning riskerar du som förstahandshyresgäst en uppsägning. Läs mer om andrahandsuthyrning i Jordbalken kap 12, hyra.
Om du som förstahandshyresgäst har påtagliga skäl att inte använda lägenheten under en tidsbegränsad period och skäl till att behålla behålla ditt förstahandskontrakt under tiden kan du ansöka om att hyra ut lägenheten i andrahand. Huvudregeln i hyreslagen är att du som hyresgäst ska ha hyresvärdens samtycke och uthyrningen får inte innebära påtaglig olägenhet för oss som hyresvärd för att få hyra ut i andrahand.
Vi behöver en skriftlig ansökan från dig, en sådan blankett finner du här.
Var ute i god tid och räkna med en handläggningstid på ca 2-4 veckor. Det är inte tillåtet att hyra ut andrahand under en uppsägningstid.
Om det gäller arbete eller studier på annan ort, ska orten ligga längre bort än vad som kan anses vara normalt pendlingsavstånd, det vill säga mer än cirka 8-10 mil och en restid som överstiger 1 ½ timme per dag, enkel väg. Gällande provsamboende godkänner vi max 1 år och det är inkluderat uppsägningstiden som i normalfallet är 3 månader.
Tänk på att du som förstahandshyresgäst är ansvarig både ekonomiskt och juridiskt under andrahandsuthyrningen. Det är viktigt att du informerar din hyresgäst om att det inte finns någon möjlighet att överta en lägenhet som sägs upp av dig utan att uthyrningen är under en begränsad tid.
Om du säger upp en lägenhet som är uthyrd i andrahand måste antingen du eller andrahandshyresgästen visa lägenheten för tilltänkt hyresgäst, därför är det viktigt att du stämmer av vem av er som ska visa under uppsägningstiden. Viktigt att tänka på
Det är fortfarande du som förstahandshyresgäst som är ansvarig för lägenheten, hyresbetalningarna, eventuella störningar och skador.
Endast förstahandshyresgästens namn får stå i trappuppgången och på dörren. Andrahandshyresgästen får använda sig av c/o-adress.
När du hyr ut en hyreslägenhet får du ta ut en skälig hyra, som i princip är samma hyra som du själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan du lägga på ej mer än 10% av hyran.
Det är viktigt att du kontaktar oss om du flyttar tillbaka tidigare än planerat. Om du inte ska flytta tillbaka har du tre månaders uppsägning.
Om man som hyresgäst hyr ut sin bostad (även med fastighetsägarens tillstånd) till hyresgäster som exempelvis skapar störningar i fastigheten, riskerar förstahandshyresgästen att få så kallade störningsanmärkningar. Är störningarna så omfattande att boendemiljön för fastighetens övriga hyresgäster försämras kan det leda till att man går miste om bostaden.
AirBnb, korttidsuthyrning
Det har blivit allt vanligare att hyra ut sin bostad genom tjänster som förmedlar korttidsuthyrning, som exempelvis AirBnb. Men uthyrningsformen ska betraktas som en vanlig andrahandsuthyrning, vilket kräver fastighetsägarens tillstånd.
Att hyra ut sin lägenhet veckovis eller per dag är inte att betrakta som ett legitimt skäl vilket innebär att den här typen av uthyrning strider mot lagens regler. En otillåten andrahandsuthyrning kan leda till att nyttjanderätten förverkas och att vår hyresgäst då blir av med sin hyresrätt.
Stadsvillan Fastigheter godkänner ej korttidsuthyrning.
B
Badrum
Har du kakel i badrummet är det bäst att använda golvstående hyllor eller krokar som limmas fast.
Balkong
På grund av brandrisken är det för bjudet att grilla kolgrill, gasolgrill eller liknande. Elgrill är tillåtet så länge grannarna inte störs av röken/oset. Blomsterlådor ska placeras på balkongens insida för att inte riskera att dessa faller ner eller att man vattnar på de som bor under. För din och dina grannars skull är det heller inte tillåtet att skaka mattor eller sängkläder från fönster eller balkong. Ni får ej mata fåglar från balkongen, eftersom fågelmat på marken kan dra till sig skadedjur.
Brandvarnare
Brandvarnare ingår i hyran och ska finnas i alla lägenheter. Vi strävar efter att alla våra lägenheter skall ha brandvarnare men i vissa fall kan det saknas. Saknar din lägenhet brandvarnare kan du skapa ett ärende via stadsvillanfastigheter.se så får du en installerad helt utan kostnad. Som hyresgäst ansvarar du för brandvarnarens funktion och för att batterierna byts ut. Ger brandvarnaren ifrån sig ett pipande ljud är det dags att byta batterier, du som hyresgäst ansvarar själv för bytet. En brandvarnare bör regelbundet kontrolleras, minst en gång per år.
D
Diskmaskin/tvättmaskin
Ta alltid kontakt med oss om du vill sätta i disk-eller tvättmaskin, då det krävs godkännande av oss. Så kallade fasta el- och rörinstallationer får endast göras av fackman med behörighet. Detta för din och andras säkerhet, så det inte blir översvämning eller brand.
E
Elnät
Att byta säkringar, glödlampor eller liknande sysslor som du som hyresgäst kan och får lov att utföra själv. Däremot skall övriga elinstallationer, samt eventuella reparationer av elektrisk utrustning utföras av en fackman. Gör en felanmälan om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behövs bytas eller lagas.
H
Hemförsäkring
När du bor med Stadsvillan Fastigheter skall du ha en giltig hemförsäkring och att försäkringsbeloppet är tillräckligt stort. Inbrott, brand eller vattenskador kan drabba vem som helst. Du riskerar att bli ersättningsskyldig om exempelvis ditt akvarium eller din tvättmaskin börjar läcka och det blir skador i din lägenhet, i en grannes lägenhet eller på fastigheten i stort. Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i ditt källar- eller vindsförråd.
Hushållsmaskiner
Tänk på att installationer av disk- och tvättmaskin eller andra hushållsmaskiner måste utföras på ett fackmannamässigt sätt. Alla fasta elinstallationer ska överlåtas till en behörig elektriker. Oavsett vilken typ av installation du planerar att göra, bör du kontakta ditt närmaste områdeskontor för att få godkännande. Tänk på att alla maskiner som installeras av dig måste även täckas av din försäkring.
Hyresavier
Stadsvillan Fastigheter delar ut hyresavier till din brevlåda fyra gånger per år. Varje avisering innehåller tre månadshyror med separata förfallodatum. Var noga med att använda rätt avi och inbetalningsinformation när du gör dina inbetalningar för att säkerställa att respektive hyresavgift registreras på rätt månad. Om du har tappat bort din hyresavi har du ansvar för att kontakta oss för en kopia. Detta gör du smidigast genom att skapa ett fakturaärende på stadsvillanfastigheter.se.
F
Förhandling av hyran
En gång per år förhandlar Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen nya hyresnivåer. När förhandlingarna är klar informerar vi genom att sätta upp information i trapphuset.
I
Inomhustemperatur
Vi eftersträvar alltid en inomhustemperatur runt 20–22 grader. Temperaturen i din lägenhet justeras efter aktuell utetemperatur. Tänk på att möblera rätt. Det vill säga att inte ställa soffor, hyllor osv. intill element så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Vi följer Socialstyrelsen Allmänna råd SOSFS 2005:15 (M) Temperatur inomhus.
Inomhusklimat
God ventilation är en förutsättning för att ha ett bra klimat inomhus och viss luftomsättning måste finnas. Det måste vara en balans mellan tilluften och frånluften i en bostad. Tilluften tas oftas in genom ventiler vid fönster och frånluften sugs oftast ut genom ventiler i kök och badrum. När du ska rengöra en frånluftventil är det viktigt att inte ändra inställningen på hur mycket ventilen ska vara öppen. Skruva aldrig helt av den så kallade "tallriken", sätt någon form av markering på både den fasta och rörliga delen så får du tillbaka "tallriken" på samma sätt som innan rengörningen.
Oavsett vilken typ av ventilation som finns i fastigheten är det viktigt att hålla ventiler rena och inte sätta för eller stänga friskluftsintagen. Systemet rubbas och följden blir att luften istället tränger in på andra ställen, som t.ex. i brevlådeinkastet och otätheter mellan fönster och karm. Luft som tar sig in på detta sätt kan upplevas som obehagligt drag. Luften i lägenheten känns instängd om ventilerna är stängda.
För att få ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut den gamla. Vädra kort och effektivt.
K
Kök, skåp och garderober
Om du önskar måla om dina köksluckor måste du först kontakta oss för godkännande och råd. Du får ej tapetsera garderobsdörrar eller dörrar.
R
Rökning
Rökning är inte tillåten i fastighetens gemensamma utrymmen eller i närheten av entrén, grannarnas fönster eller balkonger. Många människor mår dåligt av röklukten och en del kan få allergiska besvär. Tänk därför på att visa hänsyn om du röker.
Enligt hyreslagen ska hyresgästen vårda sin lägenhet och det gör man inte om man röker. Cigarettrök sätter sig i väggarna; tapeterna blir gula och det luktar rök som är mycket svår att få bort. Därför vill vi inte att du röker i din lägenhet. Skulle lägenheten vid avflytt vara rökskadad, kan du bli ersättningsskyldig för renovering.
G
Grillning
Om du vill grilla gör du det på gården, os från grillning på balkonger kan vara störande för dina grannar och kan även innebära en brandfara.
M
Måla eller tapetsera
Kontakta oss innan du målar eller tapetserar om i din lägenhet. Är lägenheten i dåligt skick är det vi som kommer att renovera lägenheten. Oavsett vem som renoverar är nedanstående riktlinjer
Undvik mörka och skarpa kulörer
Undvik fondväggar som avviker i mönster och färger
Sätt inte upp tapetbårder eller målade schabloner på väggar
Barntapeter ej tillåtna
N
Nycklar
När du bor med oss ingår det 3 lägenhetsnycklar. Om du behöver en extranyckel skapar du ett ärende via stadsvillanfastigheter.se. En extranyckel kostar 500kr och tillkommer på din nästkommande månadshyra. OBS! en extranyckel är inte ett alternativ om du har förlorat en nyckel. Om du har tappat en nyckel behöver du omgående kontakta oss för låsbyte. Du som hyresgäst är ersättningsskyldig vid behov av låsbyte.
O
Ohyra
Hyresgäster har en väldigt viktig roll när det gäller förebyggande åtgärder i lägenheten för att minska risken för skadedjursangrepp. Om du upptäcker ohyra i lägenheten eller i ditt förråd är du som hyresgäst skyldig att omedelbart anmäla detta till oss samt ta kontakt med Anticimex. På Anticimex hemsida kan du läsa mer om deras tjänster och få tips om vad du som hyresgäst skall vara uppmärksam på. Det är viktigt att samtliga inblandade parter följer de instruktioner som ges av Anticimex. Ett bra samarbete mellan fastighetsägaren, hyresgästen och saneringsföretaget är ett måste för att resultatet ska bli så bra som möjligt.
Upptäcker du skador på ett lösöre, t.ex. en tröja, kontaktar du ditt försäkringsbolag. Ohyra i de gemensamma utrymmena i fastigheten är hyresvärdens ansvar. Vid upptäckt av skadedjur skapar du ett serviceärende på stadsvillanfastigheter.se
P
Planlösning
Att ändra lägenhetens planlösning genom att ta bort eller sätta upp fast vägg är inte tillåtet. Du har heller inte som hyresgäst rätt att göra öppningar i befintliga väggar eller öppna upp valv mellan olika rum. Kontakta ditt lokala områdeskontor för att diskutera dina önskemål.
S
Skadedjur
Mata aldrig fåglarna i närheten av fastigheten då resten av fågelmaten lockar till sig möss och andra skadedjur.
Sopor
Hushållssopor
Avfallet som hamnar i soppåsen under köksbänken slängs i sopnedkastet eller i avsedda kärl. Det kallas brännbart avfall och förbränns för att bli till ny energi.
Förpackningar
Förpackningar av papp, plast, glas och metall samt tidningar sorteras i rätt kärl i miljörummet, eller källsorteringsrummet, i fastigheten. Materialen återvinns och blir till nya förpackningar.
Företaget som sköter avfallshanteringen hämtar antingen enligt fast intervall eller via avrop, då ringer hyresgästerna själva Micasa Fastigheters felanmälan som i sin tur beställer hämtning.
Grovsopor
Grovsopor får inte lämnas i källsorteringsrummet. Möbler, kläder, porslin, dynor, elavfall och farligt avfall med mera läggs i grovsoprummet om sådant finns, i annat fall slängs det på återvinningscentralen.
Farligt avfall
Färgrester, lösningsmedel, bekämpningsmedel, nagellack och kvicksilvertermometrar. Lämnas till återvinningscentral eller miljöstation.
Farligt avfall skadar natur, människor och djur om det inte tillvaratas på rätt sätt. Det är viktigt att avfallsresterna är kvar i sina ursprungliga förpackningar.
Läkemedel
Lämnas till apotek. Apoteken delar ut returpåsar för gammal eller överbliven medicin. Använd dessa.
Läkemedel måste tas om hand på rätt sätt för att inte komma ut i naturens kretslopp. Får absolut inte spolas ner i toaletten.
Störningar
Om du känner dig störd av en granne är det alltid bra att ta upp detta direkt med grannen. Om den kontakten inte leder till någon förbättring är det viktigt att du anmäler störningen till störningsjouren, så vi kan vidta åtgärder för att komma till rätta med problemet. Störningsjouren gör en bedömning av ärendet i samråd med anmälaren och en rapport upprättas. När du anmäler en störning måste du lämna namn och telefon. Anledningen till detta är att vi kan behöva nå dig för att få mer upplysningar. Vi lämnar dock aldrig ut uppgifter om vem som anmält en störning till den som stört.
Den störande debiteras för jourutryckningen i enlighet med upprättad rapport. Om anmälaren uppsåtligen kontaktar störningsjouren på felaktiga grunder debiteras anmälaren.
När vi får ett klagomål eller en störningsrapport kontaktar vi den störande. Vid upprepade eller särskilt allvarliga störningar skickar vi ett varningsbrev. Om den störande, trots detta, inte upphör att störa, kan det leda till uppsägning av hyreskontraktet. Enligt lag är alla boende i hyreshus skyldiga att iaktta ordning och skick inom fastigheten och se till så att man inte stör sina grannar. Man är som hyresgäst inte bara ansvarig för sig själv och sin familj, utan även för sina gäster. Skyldigheten att visa hänsyn till sina grannar gäller både dag-, kvälls-, och nattetid. Det gamla argumentet att man ”får hålla på fram till kl. 22.00” har för länge sedan upphört att gälla.
U
Uppsägning
Uppsägningen av din lägenhet/parkering/förråd/garage sker via stadsvillanfastigheter.se. Efter mottagen och registrerad uppsägning skickar vi en bekräftelse till dig innehållande mer information om din uppsägning.
Du har tre månaders uppsägning, om inget annat står i ditt kontrakt. Säger du upp din lägenhet 30 juli, ska du vara ute senast kl. 12.00 den 1 november. Är 1 november en helg, är det första vardagen efter helg och senast kl. 12.00. Lägenheten ska då vara tömd och slutstädad. Slutbesiktning av lägenheten beställer du i god tid av oss och då behöver du närvara. Nyckelkvitteringen sker vid samma tillfälle. Den nya hyresgästen har också möjlighet att vara med på besiktningen.
F
Fastighetsjour
Det är viktigt att du bara ringer till jouren om det är akut, det vill säga risk för skada på person eller fastighet. Är det något som kan vänta, skickar du en felanmälan här på hemsidan eller kontaktar oss nästkommande vardag.
Flyttstädning
När du flyttar ska din lägenhet, förråd och eventuell balkong/uteplats vara väl flyttstädad. Checklista för avflyttningsstädning finns till din hjälp här.
Den sista besiktningen är en funktionsbesiktning, där går fastighetsskötaren igenom lägenheten och ser över så att det inte finns några skador och att lägenheten är väl flyttstädad och därefter återlämnas alla nycklar som hör till lägenheten.
När man flyttar blir det alltid extra skräp och detta får inte slängas i det gemensamma soprummet utan måste köras iväg till närmsta återvinningscentral.
Förbesiktning
Hyresvärden har underhållsansvaret för lägenheten och hyresgästen har en vårdplikt. Den första besiktningen som sker är en förbesiktning och den sker strax efter att du har sagt upp lägenheten. Den gör vi för att få kännedom om lägenhetens skick och eventuella skador i lägenheten som behöver åtgärdas. Om det är skador orsakade av dig och som du vill åtgärda, gör vi en ombesiktning cirka 1 månad innan du flyttar ifrån lägenheten.
Förändring, underhåll och renovering
Enligt hyreslagen har du rätt att renovera din lägenhet, men det MÅSTE vara fackmannamässigt gjort. Hör gärna med oss, din hyresvärd, vad som är tillåtet och lämpligt. Visar det sig att renoveringen ej är fackmannamässigt gjord, kan du bli ersättningsskyldig. Var rädd om golven. Ska du flytta tunga möbler så försök att lägga en matta eller filt under och sedan skjuta möbeln försiktigt till den plats du vill ha den på. Sätt möbeltassar under dina möbler. Undvik att placera krukor direkt på golvet, då det kan bli fuktmärken.
V
Visning
Under uppsägningstiden måsta tilltänkta hyresgäster ha möjlighet att titta på lägenheten och därför är du skyldig att visa lägenheten. Stadsvillan fastigheter tar hand om visningen och om du inte har möjlighet att vara hemma vid tiden för visning så önskar vi ditt samtycke för tillträde med huvudnyckel. Visning sker en helgfri vardag mellan kl 8:30- 15:30 på överrenskommen tid.